17.20 българско време

Еврото се стабилизира на ниво над 1.22 срещу долара.

Към 17.20 ч. българско време единната валута се разменя срещу зелените пари на ниво от $ 1.2261 за € 1.

Възстановяването на еврото допринесе за възходящия тренд при черното злато. Нефтът продължава слабо да поскъпва, като барел лек американски суров петрол достигна $ 73.74, а сортът брент - $ 73.80.

 

16.40 ч. българско време

Еврото докосна днес ново 4-годишно дъно срещу долара, потъвайки до ниво от $ 1.2110 за € 1.

Малко след отварянето на Wall Street и преди приключването на търговията в Европа, обаче, единната валута се възстанови срещу зелените пари и двойката се търгува на ниво от $ 1.2220 за € 1.

Известно успокоение внесе председателят на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу, който коментира, че ръководителите на Европейския съюз нямат никакви съмнения за бъдещето на еврото и че то е една от най-стабилните валути на света.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев, който днес проведе среща на високо равнище с Барозу, се изказа ласкаво за осигурената финансова помощ за Гърция

Не на същото мнение, обаче, са анализатори. Според последните прогнози, валутната двойка ще се спусне до ниво от $ 1.16 за € 1 до края на четвъртото тримесечие на годината. Ако очакванията им се сбъднат, еврото ще падне до най-ниското си ниво от ноември 2003 г. спрямо долара.

Колебанията на еврото и долара предизвикаха движение и на цената на нефта около $ 73 за барел. Днес черното злато се смъкна под това ниво, но в последствие цената записа леко покачване.

Малко след откриването на американската сесия лекият американски суров петрол се котира на $ 73.30 за барел. В Лондон сортът брент пък достигна $ 73.35 за барел.

 

12.40 ч. българско време

Еврото се смъкна срещу долара до ниво от $ 1.2110 за € 1, което най-ниското ниво от април 2006 г. насам.

Към 12.40 ч. българско време единната валута се разменя срещу долара на ниво от $ 1.2123 за € 1.

Силният долар продължава да натиска надолу цената на нефта. На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол ес смъкна под $ 72 и се търгува на $ 71.90. В Лондон сортът брент пък поевтиня до $ 72.13 за барел.

 

10.40 ч. българско време

Еврото задълбочава спада си срещу долара заради предупреждението на Европейската централна банка, че банките от еврозоната ще отпишат 195 милиарда евро заради лоши кредити в следващите 18 месеца.

Малко след отварянето на европейските борси единната валута се котира срещу зелените пари на ниво от $ 1.2192 за € 1.

Дне инвеститорите ще следят за данните за безработицата в еврозоната, за бизнес активността в производствения сектор в 16-те държави от валутния съюз в Европа, както и за цените на промишлената продукция в САЩ.

Нефтът продължава да поевтинява, като е близо до границата от $ 73. Лекият американски суров петрол се котира на $ 73.28 за барел, а сортът брент се търгува на $ 73.16 за барел.

 

8.45 ч. българско време

Оставката на германския президент Хорст Кьолер притисна еврото и то се понижи към долара и японската йена по време на азиатската сесия.

Политическата несигурност по правило се отразява негативно върху рисковите активи, коментират анализатори случилото се.

Така курсът на обмяна при най-търгуваната валутна двойка тази сутрин е $ 1.2285, което показва слабостта на обединената валута към зелените пари.

На стоковите пазари цената на петрола проби до $ 75.17 за барел в късната европейска сесия, а в азиатската търговия котировките спаднаха под $ 74 за барел. Очакванията за европейската икономика са в основата на ценовите движения, според наблюдаващите пазара.

Към 08:45 часа българско време контрактите за лек американски петрол се търгуват при $ 73.90 за барел, а сортът брент се котира при $ 74.14 за барел.