Управляващите дружества са против ежедневното изпращане на справка от Централния депозитар за дяловете в обръщение и движението им през съответния ден. Такава справка да се прави от самите дружества, като веднъж годишно те да се сверяват с данните на централен депозитар.

Такова е становището на правния комитет към Българската асоциация на управляващите дружества по отношение на договорите с банките-депозитари. Според юристите следва да се конкретизират и случаите, в които плащанията, извършвани през банката-депозитар, са за сметка на фонда. От БАУД искат в случай на прекратяване на депозит в една банка и откриване на влог в друга банка, ако прехвърлянето на паричните средства от едната банка в другата банка се извършва незабавно, трансферът да не се отчита като минаващ през банката-депозитар, тоест да не се счита за плащане.

Юристите на БАУД искат и да се конкретизира кога банката-депозитар предоставя предварително съгласие при промяна на правилата или проспекта по Наредба №44. Според тях такова се изисква само при промяна в процедурите, описани в “Правилата на фонда” и “Правилата за оценка на портфейла и определяне нетната стойност на активите”, свързани с изпълнение на задълженията на банката-депозитар по договора.