Във връзка с принудителната административна мярка, наложена от Комисията за финансов надзор на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД, от Българската асоциация на управляващите дружества напомнят, че на Общо събрание, проведено на 24 ноември 2011 г., професионалната общност изключи управляващото дружество от организацията. Причината за това бяха нарушения на Етичния кодекс на асоциацията.

БАУД работи за популяризиране на фондовата индустрия в България, като едно от най-важните условия за това е спазване на доброто й име. Затова сме особено твърди, и в никакъв случай няма да толерираме действия, свързани с нарушаването на интересите на инвеститорите.

Както DarikFinance.bg вече съобщи, Комисията за финансов надзор даде четиридневен срок (считано от 6 март) на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД да уважи в цялост поръчки за обратно изкупуване на дялове от договорните му фондове, подадени в края на миналата година от пенсионен фонд Бъдеще. Проверка на надзора е установила, че има неизпълнение на ангажиментите от страна на Стандарт, който не е изпълнил поръчки за 1 442 867 лв. от дължимите общо 2 312 111 лв. Освен това надзорът сметна, че аргументите, с които Стандарт мотивират действията си, са неоснователни.

Припомняме, според управляващото дружество поръчките за обратно изкупуване в момента са реално неизпълняеми заради ниската ликвидност на българския капиталов пазар. В дружеството са на мнение, че ако пристъпят към ликвидиране на позиции, за да освободят паричен ресурс, ще причинят срив на пазара. КФН не приема тези аргументи и поради факта, че разполага с доказателства за това, че вместо на първо място да уважи поръчката на клиент, управляващото дружество е продължило с инвестициите си в ценни книжа.

По последни данни за представянето на договорните фондове, управлявани от УД Стандарт Асет Мениджмънт АД, е видно, че всичките 4 фонда се движат с двуцифрен спад на доходността. ДФ Стандарт Инв. Балансиран Фонд губи 36.43% от началото на годината и 40.91% за последните 12 месеца. ДФ Стандарт Инв. Високодоходен Фонд реализира отрицателна доходност от 37.40% от началото на годината и -42.81% за последната една година. Доходността, която ДФ Стандарт Инв. Международен Фонд постига от началото на годината до сега е -43.46%, а спрямо месец март миналата година -42.81%. Представянето на ДФ Стандарт Инвестмът Консервативен Фонд от началото на годината до сега е отрицателна доходност от -52.58%, а за последните 12 месеца загубата е от -17.04%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!