Икономиките на Португалия и на Гърция може да ги сполети „бавна смърт”, заради нуждата правителствата на двете страни от еврозоната да отделят значителни средства за обслужване на държавния дълг, както и заради скочилите премии по облигациите, се посочва в комюнике на Moody‘s Investors Services.

Такъв сценарий, според рейтинговата агенция, може да бъде избегнат, но възможностите за това няма да бъдат отворени безкрайно в бъдещето.

Португалия в момента е с рейтинг Аа2 с негативна перспектива и има повече време за обръщане на тенденция. Гърция обаче има значително по-малко време. На 22-ри декември 2009 г. Moody’s намали рейтинга на Гърция до А2 от А1.

Гърция е с най-големия бюджетен дефицит в еврозоната, който за миналата година бе над 4 пъти над границата от 3% от БВП. Дълговото бреме на Португалия през годината пък ще достигне 85% от БВП, съобщава Bloomberg.

В статията се посочва, че въпреки натиска от понижаването на рейтингите, правителствата в двете държави трябва сега да изпълняват политичеси трудни задачи на икономии, ако искат да избегнат тежки спадове на дълговите си показатели.

За това, че Гърция се намира в състояние на фалит, за DarikFinance.bg анализира още в края на миналата година макроикономисът Георги Ганев.