И тази сутрин продължава лекото поскъпване на петрола, след като в края на миналата седмица „черното злато” скочи с над 2%, заради слабия долар и следствие информацията от Exxon Mobil за голям пожар в рафинерия в Лос Анджелис. През миналата седмица намалелите запаси от горива в САЩ бяха основният фактор за поскъпването на нефта. Така късно в петък на електронната борса в Ню Йорк петролът достигна $ 106.23 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” се повиши до $ 104.80 долара.

 

Днешното поскъпване се обяснява от анализаторите с факта, че на валутните пазари доларът продължава да е над ниво 1.56 спрямо еврото, което отново прави изгодно за инвеститорите да насочват финансов ресурс за покупка на стокови фючърси. Допълнително стана ясно, че добивът на нефт от страните членки на ОПЕК се е понижил за пръв път от август миналата година с 0.3%, след значителния спад на добива в Нигерия, който е най-голям от пет години насам.

 

Към 9.00 ч. българско време в САЩ петролът се котира за $ 106.63 за барел, а добиваният в Северно море се търгува за $ 104.76 за барел

 

Евтиният долар, както и спекулациите за продължаване на низходящия тренд на „зелените пари”. Тази сутрин цената на златото е $ 918.50 за тройунция, спрямо $ 910 за тройунция късно в петък вечерта.

 

* Информацията е актуална към 9.00 ч. българско време