Базелският комитет за банков надзор заяви, че до 2015 г. банките трябва да въведат нови правила за минимална ликвидност, държана като предпазно средство в случай на криза. Новите регулации са част от плана Базел III, който цели да въведе нови стандарти за капитала на финансовите институции. Реакцията на фондовите пазаро се оказа силно положителна и акциите на банките се повишиха средно с 2.2%.

Периодът до 2015 г. допадна на пазара, коментира Bloomberg. Решението за точния размер на поддържаната ликвидност ще бъде взето през 2011 г. Дотогава много от фондовете на банките, които в бъдеще ще трябва да бъдат поддържани като резерви, са свободни за опериране.

Според някои коментатори, именно неяснотата за размера на поддържаната ликвидност е възпирала досега кредитната активност. Много от банките вече разполагат със свободни ресурси и ще могат да погледнат настрани, преди да ги ангажират като резервна ликвидност.

Базелският комитет счита, че ликвидността ще е нужна на банките да ги спаси от несъстоятелност в първите 30 дни след евентуален шок. Системно важните банки ще бъдат обект на по-строги капиталови изисквания. Повече по темата ще стане ясно по време на срещата на финансовите министри в Сеул на 22 и 23 октомври. На 12 септември 27-те члена на финансовата надзорна институция заявиха, че капиталовите изисквания за банките ще бъдат удвоени в срок от осем години.