Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отчете, че през последните 30 години неравенството в нейните страни-членки постоянно нараства.

"В 34-те страни на организацията доходите на 10-те процента най-богати граждани в момента са 9.5 пъти по-големи от доходите на 10-те процента най-бедни", показва доклад на ОИСР. През 80-те години съотношението било 7 пъти.

От организацията изтъкват, че за 30-годишния период на успешно икономическо развитие доходите на най-бедните са нараствали, но темповете на това нарастване са изоставали от увеличаването на състоянието на най-богатата част от обществото. А при последната криза доходите на най-бедните са намалели, за разлика от тези на богатите.

Най-голяма разлика в съотношението между двете групи е регистрирана в САЩ, Финландия, Израел, Нова Зеландия и Швеция, се отбелязва още в изследването. Най-малка е разликата във Франция, Белгия и Холандия. Единствените две държави, в които е отбелязано намаляване на неравенството, са Гърция и Турция.

Увеличаването на неравенството в доходите се отразява отрицателно върху растежа на икономиката, най-вече през вътрешното потребление и износа на капитали.

Това явление е "довело до намаляване с над 10% на темповете на растеж в Мексико и Нова Зеландия", близо 9% са загубили Великобритания, Финландия и Норвегия, а 6-7% САЩ, Италия и Швеция.