Български енергиен холдинг ще проведе през следващата седмица срещи с възможни инвеститори за емитиране на деноминирани в евро облигации.

Според Bloombeg, по този начин държавната компания ще се възползва от ниските лихвени нива на глобалните пазари в момента, след като Фед реши да отложи спирането на програмата си за количествени улеснения.

Държавната компания е наела Citigroup и Raiffeisen Bank International да потърсят инвеститори за емисията нови облигации, като срещите с потенциалните кредитори ще започнат на 28 октомври.

Наистина моментът е добър за емитиране на дълг, тъй като се очаква през следващата година централната банка на САЩ да започне постепенно да намалява обема на количествените улеснения, който в момента възлиза на 85 млрд. долара месечно. Това ще доведе до рязко покачване на търсената от инвеститорите доходност за дълга в глобален мащаб.

Средната доходност на облигациите на развиващите се държави достигна през тази седмица нива под 5%.

В същото време, след повдигането на тавана на дълга на САЩ и възобновяването на работата на американското правителство, търсенето на пазарите на облигации расте.