Една от идеите, които се обсъждат за бъдещето на „Топлофикация - София", е Българският енергиен холдинг да придобие миноритарен пакет от дружеството срещу част от задълженията му. Това каза енергийният министър Делян Добрев, след като присъства на откриването на ремонтиран подлез в столичния район „Подуяне".

Целта не е промяна на собствеността, а начин да се осигурят допълнителни средства за когенерации и инвестиции в столичната топлофикация, допълни той. Добрев потвърди и казаното от премиера Бойко Борисов, че седми блок на АЕЦ Козлодуй ще има, като напомни, че вече са стартирали и процедурите за това.

Все още е ниска събираемостта на сметките за отопление в София особено в сравнение с другите градове, каза още министър Добрев. „Там, където събираемостта е висока, се правят инвестиции и цената на топлото е по-ниска, отколкото в София", коментира той.

Задълженията на дружеството са натрупани през периода между 2007 и 2009 г., когато топлофикацията е била държавна, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Тези огромни дългове, с които ние получихме топлофикацията – над 400 млн. лв., трябва да се вземе решение по какъв начин да могат да се разплащат. Както каза и министърът, това е само една от идеите, разглеждат се и други идеи. За мен най-важното е възможността да се инвестира", допълни кметът.

Топлофикация е изготвила около 20 проекта, като се търсят начини за финансирането им, допълни тя. В момента най-важното е да са гарантира отоплителния сезон, каза градоначалникът, а министър Добрев припомни, че сметките за парно за януари ще са по-ниски, благодарение на това, че бяха договорени по-добри условия за доставка на руски газ.

Правят се всички необходими анализи за изграждането на седми реактор на Козлодуй, каза още министър Добрев. Той обясни, че анализите ще приключат по-късно тази година, за да може да се вземе решението на Министерския съвет и да стартират процедурите за избор на технологии, стратегически инвеститор и други. По-рано и премиерът бе категоричен, че седми реактор в атомната ни централа ще има.

Ситуацията във ВМЗ Сопот не се е променила през последните десет години, коментира още Добрев. „Виждаме хора, които протестират за своите заплати, но трябва да е ясно, че тези заплати в последните десет години никога не са плащани навреме. Сега има две заплати, които не са платени на работещите, но хубавото е, че сме пред приключване на приватизационната процедура", каза той.

Добрев каза, че е отделено достатъчно време, за да се гарантира гладко преминаване на сделката, защото приватизацията е единственият начин за решаване на проблемите на ВМЗ-Сопот. Днес той се среща с кандидата, като идеята е да се насрочи дата за започване на процедурата и да се уточнят подробностите, каза още министърът.