Стратегията за финансиране, избрана от Българския енергиен холдинг, предвижда привличане на дълг в размер до 500 милиона лева, а не 1 милиард лева. Независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 милиона лева, съобщават от БЕХ.

Оттам обясняват, че позитивният кредитен рейтинг е дал възможност на дружеството да разгледа различни опции за финансиране и да избере тази, която е най-подходяща според нуждите на холдинга.

Разработени са две алтернативи за финансиране на БЕХ ЕАД – пласиране на облигационна емисия или договаряне на заем с банка/синдикат от банки, всяка от които предполага привличане на дълг в размер до 500 милиона лева. Основната цел на процеса по привличане на дълг от страна на БЕХ ЕАД е рефинансиране на заем на НЕК ЕАД, чиито размер предполага реализиране на само една от стартираните процедури.

От БЕХ уверяват, че специалистите ще изберат най-подходящата опция в зависимост от текущото състояние на дълговите пазари и очакваните лихвени разходи.