За тези, които не искат да почиват у нас - Гърция винаги е добра възможност. Оказва се, че все повече българи не само искат да летуват в нашата съседка, но и да си купят имот там, въпреки поскъпването с около 40%, съобщава Нова телевизия. 
 
Преди три години семейство Трендафилови продават всичко, каквото имат във Варна и решават да сбъднат дългогодишната си мечта - да живеят на морето в Гърция.
 
„Оставихме приятели и роднини и заминахме. Черно море все още е в сърцата ни”, споделя Тихомир Трендафилов.
Били на почивка едва 5 пъти в южната ни съседка преди да предприемат тази сериозна крачка. Казват, че е любов от пръв поглед и всичките си проблеми оставяли на „Кулата”.
 
„Хубаво е да не гледаш календара. Да нямаш напрежение”, смята Нина Трендафилова.

Забраняват чадърите и шезлонгите на близо 200 плажа в Гърция

След пандемията цените на имотите в Северна Гърция скачат с около 40%. Така къща на три нива като тази на Нина и Тихомир вече струва над 100 000 евро. Въпреки това само за една година, според община Кавала, броят на българите, които са закупили имот ново строителство в околността е около 450. Строят се цели нови квартали, в които изцяло ще се нанесат българи.
 

Istock
Istock

„Въпреки това Офринио няма да се превърне в бетонена джунгла. Законите в Гърция не биха го позволили”, обясни Мария Василковска, брокер на недвижими имоти.

Именно това спечелило доверието на семейство Трендафилови. Вече трета година Нина и Тихомир споделят мезонета си с туристи в Офринио. Казват, че посрещат гости и изпращат приятели. По този начин балансират семейния бюджет.
 
„Ако човек си следва мечтите, те наистина се сбъдват. Това беше моя мечта”, казва още Нина.

В същото време гърците се интересуват все по-малко от имоти у нас. Причината за този отлив най-вече се корени в цената. Петрич отдавна е известен със силното гръцко присъствие в града. В близките години масово съседите ни идваха у нас в близките до границата села и градове, за да живеят и развиват бизнес.

„Тяхното законодателство ги караше да идват към България. Разходите по бизнеса, чисто данъчни облекчения и т.н., ги караше да създават бизнес тук”, обясни брокерът Симеон Шайков пред Нова телевизия.

istock
istock

Ситуацията обаче изобщо вече не е същата. Да се продаде имот в България на гръцки купувач е сложна задача. Ако преди години въпросът с цената е бил бърз за решаване, сега вече пазарлъците са продължителни и често спъват сделките.

„Цените в жилищното строителство са близо 3 пъти по-високи, отколкото бяха през 2015 г., например”, каза още Шайков.

Сега на мода е наемът. Това автоматично гарантира, че за живот в България инвестицията не е голяма. Спад има и в бизнеса. Ако преди години масово гръцки фирми идваха у нас, за да развиват дейността си, сега това се случва доста по-рядко.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase