Сръбското правителство иска да превърне центъра на Белград в луксозен комплекс по вкуса на богатите арабски инвеститори - но без обществени поръчки и без договор. И естествено се натъква на отпора на граждани и експерти, пише Deutsche Welle.

Изгледът от Кале мегдан е зашеметяващ - точно под старата белградска крепост река Сава се влива в Дунава, а отгоре се открива панорама на цялата столица. Най-отпред е големият зелен остров, зад него е старият град, а в дъното се виждат безброй жилищни блокове от комунистическо време. Тази панорама обаче може да се промени изцяло само след няколко години. На десния бряг на Сава, на площ от 180 хектара, предстои да бъде вдигнат високотехнологичен комплекс с гръмкото име "Белград на вода". Предвижда се изграждането на луксозни жилища, офиси и най-големия мол на Балканите. И на един 220-метров небостъргач - копие на Бурдж Халифа в Дубай. Сравнението не е случайно, защото "Белград на вода" ще бъде финансиран от инвеститори от Обединените арабски емирства. А още отсега жилищата са пуснати за продажба "на зелено".

Подготвителните работи вече са в ход, белградските улици са пълни с реклами на проекта. От което Радомир Лазович е всичко друго, освен очерован. " Властимащите си присвояват правото да променят облика на града, без да се допитат до гражданите и експертите. Това е злоупотреба с архитектурата и закона", казва представителят на инициативата "Не наводнявайте Белград!".

Застрояването на дъгата на река Сава в центъра на града е стара мечта - в района за момента има само железопътни линии, ръждясали вагони и нелегално построени бараки с ламаринени покриви. Но Радомир Лазович и много негови съграждани биха предпочели да видят там повече зеленина, паркове и места за отдих. "Проектът застрашава обществения живот и достъпа до реката - Сава трябва да принадлежи на гражданите", казва той.

Правителството в Белград не е очаровано от тези критики, още повече, че проектът зае централно място в миналогодишната предизборна кампания. Сърбия се намира в изключително тежко икономическо положение, има огромни дългове, висока инфлация, а безработицата достига 25 процента. Затова премиерът Александър Вучич енергично се застъпва за проекта "Белград на вода" и го рекламира като магнит за инвеститорите. Той твърди, че само в строителния бранш ще бъдат разкрити 200 000 нови работни места. "Тук ще се простира белградското Шанз-Елизе", обещава Вучич.

Фирмата Eagle Hills от Обединените арабски емирства ще инвестира три милиарда долара в проекта, а в преговорите посредничи самият престолонаследник Мохамед Бин Зайед ал Наян, когото Вучич нарича "свой личен приятел". Независимо дали става дума за приятелство или не, за строежа се изисква договор. А такъв досега няма, изтъква шефът на белградското бюро на "Трансперънси интернешънъл" Неманя Ненадич. "Изобщо не знаем какво влиза в този договор - нито какви права и задължения има сръбската страна, нито какви рискове носи. Изобщо не е ясно и дали теренът ще бъде отдаден под аренда, продаден или подарен", споделя Ненадич пред Deutsche Welle.

Първата сграда от проекта "Белград на вода" вече е готова - т.нар. временен информационен център. "Това всъщност е само една кръчма", написа подигравателно по този повод критичният към правителството вестник "Време". Според проведеното от вестника разследване, строителството на информационния център и други сходни поръчки са били възложени на фирми, близки до управляващите.

За проекта "Белград на вода" има специален закон, който има приоритет пред останалите. И позволява да се строят луксозни жилища, офиси и молове, вместо паркове и алеи. При това без каквито и да било обществени поръчки и договори - напълно легално. Законът се базира на споразумението между Сърбия и ОАЕ, подписано преди година.

"Абсурдно е да прилагаш законите, защитаващи конкуренцията, при малките обществени поръчки, а да ги игнорираш, когато става дума за милиардни проекти като "Белград на вода", възмущава се Неманя Ненадич. Футуристичната офанзива е най-големият, но не и единствен съвместен проект между сегашното сръбско правителство и богатите шейхове. От октомври 2013 година насам сръбските авиолинии с името "Air Serbia" се управляват от въздухоплавателната компания Etihad на емирството Абу Даби. Тази компания придоби 49 процента от авиолиниите, на които паралелно държавното белградско летище опрости дългове от 15 милиона евро. При което правителственият ръководител Вучич гордо заяви, че "за първи път в историята си" сръбските авиолинии са на печалба.

Архитектът Драголюб Бакич смята, че за разлика от сделките около авиокомпанията, проектът "Белград на вода" не може да бъде реализиран. И не само защото небостъргачите са неподходящи за Белград. "Те планират мегаполис с два милиона квадратни метра жилищна площ и офиси без инфраструктура. Откъде ще дойдат водата и токът? Къде ще бъдат изградени 40-те хиляди паркоместа, които са задължителни при такива мащаби? Околните улици няма как да се разширят", посочва Бакич. Заедно с други членове на Сръбската архитектурна академия той настоява в отворено писмо за прекратяване на строителната дейност. "В противен случай ще настане невъобразим хаос", предупреждава Бакич в заключението на писмото.

Радомир Лазович от инициативата "Не наводнявайте Белград!" се надява, че проектът ще пропадне поради немарливостта на правителството. Той вярва, че до строителство няма да се стигне, защото или инвеститорът ще се оттегли, или проектът ще стане политически непопулярен. Ако правителството в Белград обаче продължава да държи на намерението си, младият активист и неговите съмишленици са готови да прибягнат към последния си коз - свикването на референдум. Това би бил обаче само символичен жест, защото според сръбската конституция дори всенародно допитване не би могло да постави под въпрос вече сключени международни договори.