Председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че финансовата инжекция за AIG от септември е имала за цел предотвратяването на повторение на сценария от 1930 г.

Застрахователната компания подчерта необходимостта от нови правила за важни за световната икономика небанкови институции, а също така и за всички големи банкови институции, заяви Бернанке днес.

Анализатори смятаха още миналата година, че ако се допусне банкрут на гигант като AIG това ще е катастрофално за финансовия сектор в световен мащаб.

Ако в края на миналата година бяхме позволили американския застраховател да банкрутира, това можеше да доведе до повторение на сценария от 1930 г., а именно глобален финансов и икономически спад, катастрофален по своите размери, допулни шефът на ФЕД.

На 16 септември американското правителство отпусна финансова помощ в размер на $ 180 млрд. на финансовия и застрахователен гигант AIG. Средата на този месец американците бяха крайно негативно настроени срещу отпуснатата помощ, защото висшите мениджъри на компанията получиха над $ 165 млн. под формата на бонуси. Reuters