Председателят на Федералния резерв на Съединените щати Бен Бернанке заяви, че перспективата пред изстрадалата икономика на САЩ се е подобрила значително, но все пак ще трябва да се направят още стъпки за предотвратяването на растящата безработица. Според него тя ще е ключовия фактор за стабилизиране на икономиката на страната.

По време на представянето на доклада за полугодието пред Конгреса Бернанке се изказа и относно притесненията, че безпрецедентните финансови стимули може да доведат до огромна инфлация. Според председателя на ФЕД, централната банка си знае работата и не се съмнява, че когато дойде времето тези пари ще бъдат изтеглени от пазара и по този начин няма да бъде допуснато инфлацията да скочи.

Подобрените условия на финансовите пазари бяха съпътствани от подобрение на икономическата перспектива в страната, каза Бернанке, като допълни, че въпреки тези положителни знаци броят на безработните продължава да се увеличава.

Докато пазара на недвижими имоти се стабилизира постепенно, прогнозите за пазара на труда остават негативни. Според анализатори безработицата ще остане на обезпокоително високо ниво до 2011 година и може да е в основата на спад на потребителското доверие. Reuters