18:00 часа

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че икономиката на САЩ показва признаци на подобрение, въпреки че остава уязвима към сътресения.

"За щастие, през последните няколко месеца, показателите за разходите, производство и пазара на работна ръка показват признаци на подобрение", заяви Бернанке днес, пред Бюджетната комисия на Конгреса във Вашингтон. "Перспективата обаче остава несигурна."

Бернанке потвърди, че Фед ще продължи с политиката си на нулеви лихви най-малко до края на 2014 г. Като промени са възможни само при надхвърляне на заложената целева инфлация от 2%. Но според председателя на Фед инфлационните очаквания са ниски.

Той посвети половината от речта си на бюджетния дефицит на САЩ. "За постигане на икономическа и финансова стабилност, фискалната политика на САЩ трябва да поеме по пътя на устойчивото развитие, който гарантира, че нивата на дълга спрямо националния доход са най-малко стабилни или за предпочитане, намаляващи с течение на времето", каза Бернанке. "Постигането на тази цел трябва да бъде наш основен приоритет, " но само ако това не пречи на "текущото икономическо възстановяване".

Освен това председателят на американската централна банка посочи, че вероятността от двойна рецесия в САЩ вече е отминала.

Речта на Бернанке засили оптимизма на инвеститорите на Wall Street. След нея еврото поскъпва с 0.04%, до 1.3167 долара, а  Dow Jones Industrial Average покачва с 0.13%, до 12 732 пункта.

17:20 часа

Данните от трудовия пазар повдигнаха духа на инвеститорите в Ню Йорк. Заявките за обезщетения за безработица към американските застрахователи са паднали с 12 хил. през миналата седмица, спрямо предходния отчетен период, достигайки 367 000. По принцип стойности на показателя под 400 хил. сигнализират за спад на безработицата в САЩ.

В същото време данните за производителността на труда в неселскостопанския сектор донесоха известно разочарование, тъй като беше отчетено забавяне на ръста на показателя до 0.7% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Но по-силен негативен ефект имаше финансовият отчет на фармацевтичния гигант Merck, който отчете печалба от 49 цента на акция за четвъртото тримесечие на 2011 г, спрямо загуба от 17 цента за същия период на предходната година. За сметка на това в междинния доклад на компанията се прогнозират нетни приходи в диапазона 3.75-3.85 долара на акция през 2012 г. Тоест от дружеството не очакват ръст на печалбата през настоящата фискална година. В резултат, въпреки добрия резултат за 2011 г, акциите на Merck поевтиняват с 0.99%.

Но като цяло на Wall Street има известен апетит за риск, след неубедително начало на сесията. Индексът на сините чипове Dow покачва с 0.06%, до 12 724 пункта, Nasdaq е нагоре с 0.45%, до 2 861 пункта, а широкият S&P 500 печели 0.26%, до 1 328 пункта.

В същото време обаче доларът поскъпва, а петролът поевтинява, което показва, че апетитът за риск не е силен. Инвеститорите са предпазили, докато очакват речта на председателя на Фед, Бен Бернанке.

Еврото поевтинява с 0.13%, до 1.3145 долара, а цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март пада с 0.97%, до 96.66 долара.

14:00 часа

Франция продаде на пазара 7.96 млрд. евро дълг. ДЦК с падеж 2018 г. на стойност 1.01 млрд. евро са реализирани по средна лихва 2.44%. Търсенето е надвишило предлагането 4.34 пъти.

Освен това са продадени облигации за 1.25 млрд. евро с падеж 2020 г. и доходност 2.91%. Коефициентът на покритие при тях е бил 3.99. Продадени са облигации за 5.7 млрд. евро с падеж 2022 г. при 3.13% доходност и коефициент на покритие 1.71.

12:40 часа

На капиталовите пазари Испания успя да реализира свои ДЦК за 4.5 млрд. евро по много по-ниска лихва от предишните аукциони. Тригодишният дълг беше продаден със средна годишна доходност от 2.8% - само преди три седмици лихвата беше 3.38%. По 5 – годишния дълг инвеститорите потърсиха 3.5%, а в началото на януари процентът беше 5.5%.

Но тези отлични резултати сами по себе си нищо не значат. Европейската централна банка наля на пазара 489 млрд. евро и ще предостави в скоро време още неограничени 3 – годишни кредити за европейските банки по цена 1% годишно.

Банките имат добър интерес да инвестират тези пари в доходните ДЦК на периферните страни и така се създава илюзията, че дълговата криза се уталожва. Нищо подобно – проблемът с изплащането на дълговете не е решен, а просто е отложен във времето.

След позитивно начало, дължащо се на новини от корпоративния сектор, европейските акции  тръгнаха надолу и в момента понижението в Милано достигна 0.5%, във Франкфурт и Мадрид инвеститорите се борят да задържат вчерашните нива, а негативизмът в Лондон стигна 0.3%. Единната валута поскъпна до 1.3171 долара, а брентът струва 111.66 долара за барел.

10:50 часа

Акциите в Европа се движат неориентирано в първите минути на търговията, като пазарът реагира селективно на данните за различните компании и сектори. Хитът тази сутрин е възможността да се слеят Glencore и Xstrata, което стимулира целия суровинен сектор, а акциите на компаниите в Лондон поскъпнаха съответно с 4.1% и с 13.2% - и продължават нагоре. Но въпреки това индексът FTSE100 е негативен, със спад от 0.11% до 5786 пункта.

За сметка на това DAX в Германия расте, с 0.25% до 6633 пункта. Но най-голямата германска банка Deutsche Bank отчете 75% спад в печалбата си заради „европейската криза“. В Париж ръстът на CAC40 е 0.35%, в Мадрид IBEX е с 0.4% нагоре, а в Милано акциите се въртят около вчерашните нива.

Във Франкфурт акциите на DB се качват с над 5%, а на Commerzbank с 4.15%. Според германския Handelsblatt, инвеститорите са били шокирани да научат, че германският банков лидер има загуба преди данъци от 351 млн. евро за четвъртото тримесечие и само счетоводни трикове го задържат над чертата.

Shell отчете 6.5 млрд. долара нетни приходи през четвъртото тримесечие, което е спад на годишна база и чувствително под очакваните от пазара над 7 млрд., заради по-високите цени на петрола. Акция на компанията във Великобритания пада с 2.3%.

Едно евро купува 1.3157 долара и 100.1494 йени. Барел брент се търгува за 112.19 долара. Златото се качи до 1755 долара за тройунция.  

8:17 часа

Оживлението около първичното публично предлагане на акциите на Facebook вдигна фондовите пазари. Днес акциите на китайските социални мрежи, листвани в САЩ, рязко нарастват. В технологичния, а и в банковия сектор има вълна от оптимизъм, която движи индексите нагоре.

Другата причина за ръста според MarketWatch може да се открие в данните за промишленото производство през януари, които са се подобрили на глобално ниво.

В момента водещият индекс на токийската борса Nikkei 225 се покачва с 0.75% до 8875 пункта. Хонконгският Hang Seng е нагоре с 1.4% до 20620 пункта. Индексът на акциите в континентален Китай добавя 0.67% до 2283 пункта. В Австралия S&P/ASX индексът се покачва за пръв път от три дни и е на 4267 пункта, което е повишение от 1% в рамките на деня.

Помогнаха и добрите резултати на Wall Street снощи, с добро покачване и на трите водещи индекса, начело с 1.22% за технологичния Nasdaq.

Facebook попълни документацията за излизане на фондовата борса и се спекулира, че компанията търси да събере 5 млрд. долара от пазара. Все още не е ясно на коя точно борса ще се търгува FB и какви ще са спецификациите на ценните книги, но се очертава най-голямото IPO в технологичната история, което значително ще надвиши събраните близо 1.7 млрд. долара от Google през 2004 г.

Поемането на по-голям риск на пазара на акции беше насърчено и от тримесечния връх за австралийския долар, който в момента се търгува на USD 1.071. Австралийската валута е свързана с глобалните пазари на суровини и е предпочитан рисков залог заради високата лихва в страната, като поскъпването на AUD от една страна означава силно търсене в световната икономика, от друга – засилен апетит за поемане на риск.

Данните за промишления сектор през януари се оказаха по-добри едновременно в Европейския съюз, САЩ и Великобритания. На тази вълна днес добивните компании цъфтят: Rio Tinto е с 2.8% нагоре, BHP Billiton се качва с 1.92%. В Хонконг петролният гигант Cnooc добавя 3.25%.

След като съобщиха за 7.5% ръст на продажбите в САЩ, акциите на Toyota скочиха с почти 2%. Японският финансов лидер Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. се повиши с 3.3%, след като докладва за почти 50% ръст на нетната си печалба за деветмесечието. Изненадващо за пазара, инвестиционната банка Nomura също отчете печалба и акциите й се повишиха с 6.8%. Оживлението около банковия сектор се прехвърли върху Хонконг, където глобалната HSBC поскъпва с 2.3%.

Както може да се очаква, оживлението на пазара на акции води до поевтиняване на щатската валута. Доларът се смъкна до 1.3161 евро и 76.141 йени. В доларовия индекс на ICE щатската валута се смъкна до 78.816 пункта, което е 0.06% понижение от сутринта. Доларът се върна около нивата си от началото на декември, след като осъществи „традиционното“ си поскъпване в края на старата и началото на новата година.

Но на пазара на ДЦК щатските 10 – годишни облигации продължават да предлагат ниските 1.84% доходност, което говори, че поне за голяма група инвеститори проблемите на глобалните пазари не са отшумели. Златото се смъкна леко в азиатската търговия, но остава във високи нива на 1748 долара за тройунция. Златото в момента се търси като средство за предпазване от риск при инвестиции в акции, т.е. засега колкото по-нависоко се катерят акциите, толкова по-силно е възходящото движение за благородния метал. На пазара в Хонконг, среброто в момента се търгува около 34 долара за унция.

Данните за запасите на петрол в САЩ показаха голямо покачване в сряда, когато енергийния департамент установи 4.2 млн. барела ръст на съхранявания в складове суров петрол миналата седмица. Това накара петрола да слезе до 97.42 долара за барел WTI. Но тъй като се търгува в Лондон, а геополитическият спор с Иран не се разрешава, брентът остава скъп и продължава да се катери нагоре до 111.79 долара за барел.