Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити позицията на централната банка по т.нар. количествено улеснение, посочвайки че монетарните стимули в САЩ ще допринесат за икономическото развитие на останалия свят. Той също така критикува Китай, че държи валутата си евтина.

Най-добрият начин да се подкрепи стойността на долара и да се стимулира глобалната икономика е да се предприемат политики, които водят до възстановяване на растежа в контекста на ценовата стабилност. Това е записано в предварителните бележки на Бернанке, които той си е подготвил за днешна реч на конференция във Франкфурт, цитира Bloomberg.

Страните които обезценяват валутите си могат да попречат на икономическия растеж в света и рискуват финансова нестабилност вътре, твърди още Бернанке с поглед към Китай.

Решението на Фед да улесни икономиката с 600 млрд. долара беше критикувано от Бразилия, Китай и Германия, че ще залее новите икономики с нежелани капитали, коментира Bloomberg. Имаше критики и вътре в САЩ, като Републиканците в Конгреса говориха за риск от образуване на пазарни балони и неконтролирана инфлация.

Бернанке днес ще каже: в глобален план, както растежът, така и търговията са небалансирани. В момента действа модел на растеж на две скорости. Но тъй като бързият растеж на новите икономики зависи от възстановяването на по-развитите икономики, то ако последните не се справят добре, за всички по света растежът ще е слаб.

Бернанке не посочва в бележките си пряко Китай, а „големи страни със системно значение, които имат трайни излишъци по текущите сметки”. Лидерът на Фед говори също така за напрежения между страните по света, което пречи да се намери общо решение на проблемите.

Бернанке ще говори на конференция по монетарната политика, организирана от Европейската централна банка, на която ще присъстват Жан – Клод Трише, Доминик Строс – Кан, както и президентът на централната банка на Бразилия Енрике Мереляс. Бернанке ще обясни, че само в очакване на стимулите на Федералния резерв, пазарните условия чувствително са се подобрили, тоест ходът за количествени улеснения се е оказал успешен.

Бернанке също така ще обясни, че терминът „количествено улеснение” не е най-подходящият, тъй като КУ обикновено се прилага по отношение на количеството на банковите резерви. Икономисти коментират: ФЕД иска да направи да изглежда така, сякаш е добра сделка да се отпечатат малко повече пари в САЩ, без това да вдигне инфлацията.