Международната агенция по енергетика (МАЕ)предупреди, че е възможно петролът да поскъпне до $ 150 за барел. Този сценарий е възможен, ако в Близкия Изток и Северна Африка инвестициите паднат под прага от $ 100 млрд. в следващите 4 години.

Цената на петрола вече е достатъчно висока, за да съществуват опасения за растежа на глобалната икономика. При настоящите котировки сме в зоната на опасност, коментира представител на МАЕ.

През 2015 година цената на петрола може да отскочи до $ 150 за барел, а ако инвестициите са твърде слаби, и до $ 176 за барел.

От МАЕ отчитат, че доставките на суровина от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са стабилни, особено след като Саудитска Арабия и Ангола увеличи добива с 95 хил. барела дневно до 30.01 млн. барела дневно. 

С бързи темпове се възстановяват производствените съоръжения и в Либия. До догодина се очаква, че страната ще може да добива по 1.17 млн. барела през четвъртото тримесечие, което е с 90 хил. барела повече от досегашната прогноза на експертите.

В прогнозата си за търсенето на петрол през тази година агенцията понижава очакването си със 70 хил. барела дневно до 89.16 млн. барела дневно. за 2012 година перспективите са за търсене на 90.47 млн. барела дневно, което е корекция на предишната прогноза с 20 хил. барела дневно.