Полетите Пловдив - Франкфурт ще бъдат временно спрени от ноември до май догодина. Причината, която изтъкват от „Райънеър", е финансова - по-високите летищни такси от средата на тази година и забавените плащания от някои общини, членуващи във Фонда за развитие на летище Пловдив, съобщи директорът на аеропорта Дойчин Ангелов. Информацията от „Райънеър" е, че полетите няма да бъдат продължени за зимния сезон, но ще тръгнат отново от лятото.

Летищните такси се повишиха от 1 май тази година, след като изтече срокът на двугодишна наредба за тяхното понижение. Чакахме действието й да бъде удължено, но въпреки уверенията, това още не се случва, заяви още Ангелов. Освен това част от общините, членуващи във Фонда за развитие на летището, не плащат таксите, добрият пример е само Пловдив, който гласува и втора вноска за тази година, добави директорът на аеропорта. Тази несигурност вероятно е принудила "Райънеър" да спре полетите за зимата, въпреки че самолетите се пълнят на 90 процента.

В събота стартира големият авиационен форум в Абу Даби - Рутс Уърлд. Среща на него ще си дадат представители на много световни летища, авиокомпании, туроператори и други представители от сектора. Там ще проведем много срещи, очакваме положителни резултати въпреки кризата, каза още Дойчин Ангелов. Именно лошата финансова ситуация е попречила да се осъществи идеята за линията Пловдив - Виена. Други две дестинации обаче са на финалната права - последни преговори се водят за връзката с Истанбул. Полетите до Бурса пък ще стартират в момента, в който авиолинията на местната община, която ще ги изпълнява, създаде цялата си структура и започне реална работа. Това се очаква да се случи около май 2013-а.