Когато държавата дължи пари на бизнеса, тя не би трябвало да има право да санкционира фирмите за невнесени данъци и осигуровки.

Това предложи днес председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след среща с ръководството на социалното министерство и националните синдикални конфедерации.

По време на срещата стана ясно, че много от малките и средни предприятия у нас са затруднени да внасят осигуровки за служителите си.

Към днешна дата правителството има да връща на фирмите у нас над 440 милиона лева фактуриран данък добавена стойност. На същата стойност са дължимите пари, които не са фактурирани, но изработени, обясни Божидар Данев.

Общините имат огромни задължения към бизнеса, включително задължения за горива, транспорт. Държавата има да връща акцизи и не ги връща - десетки милиони, да не кажа над 100 млн. лв. Държавата има обложени плащания във връзка с дейността на Министерството на здравеопазването и доставката на консумативи и лекарства, допълни председателят на БСК.

За да бъдат подпомогнати фирмите при осигуряването на средства за внасяне на осигуровки за служителите, правителството ще проучи възможното разширяване на източниците за целево кредитиране във връзка с този разход. Според социалния министър Тотю Младенов, тази практика се прилага успешно в Белгия.