Новият гръцки приватизационен фонд не само ще акумулира с продажбата на държавни активи сумата от 50 милиарда евро, но и ще търси дългосрочни източници на доходи за период от 30 години, съобщават от гръцкото министерство на финансите.

Той ще смени сегашния Фонд за управление на държавното имущество на Гърция /Hellenic Republic Asset Development Fund/, пише Ta Nea.

Според източници от финансовото министерство има възможност за увеличаване на приходите чрез включване в тях на всички бъдещи постъпления от експлоатацията на природните богатства на страната.

Това фактически ще е държавен инвестиционен фонд. Предвижда се 50 милиарда евро активи новият фонд да бъдат натрупани в течение на 30 г., което се очаква да даде тласък на програмата за използване на държавната собственост.

С други думи получените приходи няма да са бързи и за ограничен период от време при сегашните неблагоприятни условия за страната, а ще се извличат, когато ситуацията стане благоприятна за приватизация.

Заради сегашното икономическо положение на Гърция кредиторите понижиха своите оценки за възможните приходи на Атина от раздържавяване.

От Международния валутен фонд прогнозират в гръцката хазна да влязат едва 1.5 милиарда евро до 2018 г., докато Европейската комисия оценява възможните доходи на 2.5 милиарда евро.