При затворени пазари в Съединените щати и Япония, заради официални празници в двете държави единната европейска валута тази нощ поскъпна на три хилядни от долар и половина. На електронните борси бе отчетена поредната „историческа” рекордна стойност на общата валута от $ 1.4967 за 1 ?. Еврото поскъпва агресивно на валутните пазари от началото на седмицата като последователно преодоля няколко важни психологически нива. Водещи банки прогнозираха, че в края на година еврото може да поскъпна до $ 1.5, но това може да стане още в рамките на днешния ден, а докъде може да стигне е трудно да се прогнозира, твърдят анализатори.

За днес. Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4829 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.31892

Цената на петрола остава без съществена промяна спрямо регистрираните вчера стойности. Преди влизането на Европа в търговията един барел лек американски петрол се търгува за $ 97.38 за барел. Петролът сорт „брент” се котира на лондонската борса за $ 94.54 за барел.

Златото добави около $ 6 за тройунция до $ 809 за тройунция.

На фондовите пазари в Азия /без Япония/ индексите затварят разнопосочно. В Хонк-Конг ръстът на борсите е между 1-2%, близо 2% е повишението в Индия. Значително по-скромен ръст отчитат индексите в Тайланд, Индонезия, Сингапур и Малайзия. Спад се отчита във Филипините, Тайван, Австралия и Южна Корея.