Защо Сирия се превърна в кауза пердута за американската дипломация? В края на август по всичко изглеждаше, че Вашингтон се готви да нанесе военен удар срещу режима на Башар Асад.

В края на септември, Вашингтон на практика отстъпи на всички искания от страна на Русия. Наистина Асад ще трябва да унощожи химическите си оръжия, но дори да не го направи, най-страшното, което го заплашва са международни санкции, които очевидно не го плашат.

Причината за нетипичната за САЩ отстъпчивост от ролята им на световен ментор и лидер вече е ясна. Това е краят на бюджетната 2013 г. на 30 септември.

А бюджетната 2014 г. не може да стартира от 1 октомври, защото Конгресът не отпусна необходимите средства за службите на федералното правителство, включително и за въоръжените сили.

В момента в Пентагона изчисляват колко от служителите им могат да бъдат класифицирани като "важни" и по този начин да не бъдат пратени в принудителен отпуск.

Секретарят на САЩ за отбраната Чък Хейгъл, който на официално посещение в Сеул, дори си направи труда да даде успокоително изявление за съюзниците от НАТО, че планираните общи действия няма да бъдат отложени или прекратени.

Снощи, президентът Барак Обама подписа спешен законодателен акт, с който се гарантира, че парите за военния персонал ще продължат да се изплащат.

В системата на Пентагона обаче има 400 000 цивилни служители, голяма част от които ще трябва да преустановят работа.

Хейгъл определи спирането на работата на федералните служби в САЩ като "безсмислено" и "напълно безотговорно".

В сегашната перспектива действията на САЩ по отношение на сирийската криза изглеждат напълно логични. Вашингтон просто не можеше да си позволи военна операция и беше напълно наясно с това.