Премахването на въглищата като източник на електроенергия до 2050 г. би допринесло за значително намаляване на климатичното затопляне, позволявайки на човечеството да се доближи до поставените от ООН цели, свързани с покачване на температурите с едва 0,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Заменянето на въглищата с възобновяеми източници на енергия би позволило да се прогнозира средно увеличаване на температурите с 3,2 градуса Целзий към 2100 г., вместо с 3,7 градуса Целзий, съобщава сайтът ClimateActionTracker. Той наблюдава усилията на отделните страни за намаляване на парниковите емисии, които са в основата на затоплянето на планетата.

Това би позволило човечеството да се доближи до поставената от ООН цел за ограничаване на затоплянето до 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Производството на електричество генерира 40 процента от глобалното количество въглероден диоксид - основния парников газ, който влияе върху климата, а "приносът" на въглищата за това е 70-процентна.

Пълното отстраняване на въглищата в сектора на електричеството до 2050 г. би позволило затоплянето да е с около 3,2 градуса Целзий, показва изследването. Това би довело до 25-процентно намаляване на разликата между прогнозираното затопляне с 3,7 градуса Целзий и целите на ООН.

Тази вероятност все пак е малка, тъй като сегашните тенденции сочат близо 20-процентно увеличаване на свързаните с въглищата емисии въглероден диоксид в сектора на производството на електричество до 2020 г. и близо 30-процентното им увеличаване до 2030 г. /БТА/