Световните лидери ще имат да плащат скъпа цена пред историята, ако не се активизират по проблема на глобалното затопляне. Този път предупреждението идва от Тони Блеър, бившият министър председател на Великобритания.

Според Блеър политиците не трябва да чакат климатът да претърпи хаотични промени, преди да започнат да вършат нещо по въпроса.

Рискът, свързан с огромните въглеродни емисии, е достатъчно сериозен, за да оправдае намесата на политиците, казва Блеър в интервю за БиБиСи.

Науката за климата е свързана с много неизвестни и е трудно да се предскаже точно с колко ще се затопли Земята и колко точно емисии е безопасно да причиняваме , посочва бившият британски премиер.

Но проблемът е достатъчно сериозен и изисква глобална намеса. Подчертавайки голямата несигурност в оценките на климата, точно така са съветвали Блеър учените консултанти на правителството, докато той е заемал премиерския пост.

Въпреки доловената заплаха за природата и цивилизацията, Блеър съветва групите за натиск и неправителствените организации да не твърдят, че нещо е абсолютно сигурно, при положение че то „не е и никога не е било тотално сигурно“.

Но за да се направи нещо по въпроса, не трябва да бъдеш абсолютно сигурен, продължава Блеър. Иначе през 2030 г. или 2040 г. ще установим, че наистина е имало проблем, с който е трябвало да се справим.

В изказването на Блеър има бодливи стрели срещу съпартиеца му Гордън Браун, който заклеймява скептиците за изменението в климата като „неверници“.

Журналистите от БиБиСи напомнят, че макар по време на управлението на Блеър емисиите на Великобритания да са намалели, глобалните емисии, причинени от производството на продукция, внасяна на Острова, всъщност са нараснали.