Бежанците тръгнаха към Хърватия, след като Унгария затвори границата със Сърбия. Хърватският министър на отбраната Анте Котроманович съобщи, че е взето решение за изпращане на военни части на границата със Сърбия и по-специално на граничния пункт Товарник. Това се налага поради огромния мигрантски натиск, уточни Котроманович.

Само през изминалия ден, по официални данни в страната, са влезли над 5730 души. "По отношение на бежанците и интересите на страната, както и нейната сигурност, правителството прави всичко необходимо", заяви хърватският премиер Зоран Милованович в началото на днешното правителствено заседание в Загреб.

"Независимо от нашата организация, нашите възможности са ограничени. Ние трябва да се водим от хърватските интереси. Не мога да прогнозирам колко дълго време може да издържим по този начин", каза още Милованович.

Според хърватските медии в момента цари пълен хаос на граничния пункт Товарник.

Според вътрешния министър Ранко Остойич, който снощи бе на границата, властите напълно контролират положението, но ако мигрантският натиск се увеличи, той предупреди за взимането на други мерки.

Междувременно властите в Сърбия организирано прехвърлят от южната част на страната - от Прешево, с автобуси, микробуси и леки коли, хиляди мигранти до хърватската граница. /БГНЕС/