Безобразията в Корпоративна търговска банка започнаха през 2010 г. и са продължили до 2014 година, смята бившият директор на банката.

Имаше малко граждани депозанти и последствията нямаше да бъдат толкова тежки за тази част от населението, които в момента страдат от затварянето на банката и че не могат да ползват средствата си, коментира в "Здравей, България" по Нова телевизия Любомир Весов, бившият директор на КТБ.

Според него "това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в Българската банка за развитие".

На въпрос кои са тези кухи фирми, които са изтеглили кредити в размер на милиарди левове бившият директор отговори, че това са дружества, свързани със собственика Цветан Василев, съобщава NovaNews.bg.

"Това обяснява и тази обезценка, която е записана в доклада на трите одиторски компании, но това са загубите, които ще понесем всички", аргументира се Весов.

Според него е имало пълна липса на контрол и безотговорност от страна както на собственика на банката, така и на тези, които са подписвали.

Той добави, че за да се случва всичко това, над трезора е имало политически чадър. "Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби", заяви Весов, който смята, че банката е неспасяема.