Постигнатото вчера споразумение между трите гръцки партии по отношение на предложените от така наречената „тройка“ безпрецедентни антикризисни мерки, не трогна европейските финансови министри. На късното заседание в Брюксел се очакваше да бъде договорен вторият спасителен заем за най-задлъжнелия член на валутния съюз.

 

Вместо това бе насрочено извънредно заседание за 15-ти февруари, като бяха поискани допълнителни гаранции от Гърция, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени без увъртания и половинчати действия.

 

Забавянето на помощта от 130 милиарда долара остави съмнения, че Атина не успява да убеди на думи европейските политически лидери за решителността си в готвените реформи и бюджетни съкращения. Европа иска да види действия и намекна, че без изпълнение няма да има плащания.

 

Еврогрупата и нейният председател Жан-Клод Юнкер поискаха от гръцкия парламент ратифициране на пакета от икономии до края на тази седмица. Второто условие, което бе поставено вчера, бе да се свие бюджетният дефицит с 325 млн. евро до края на годината. На последно място бе изискването за солидни политически гаранции за прилагането на обещаните реформи.


Повлияни от предварителните прогнози за положителна развръзка около Гърция, пазарните участници увеличиха позициите си в полза на еврото. Вчера единната валута проби на два пъти психологическото ниво при 1.33, записвайки двумесечен връх спрямо американския долар. След новините от Брюксел обаче, еврото лимитира вчерашните ръстове и пое в посока надолу.

 

По време на днешната азиатска търговска сесия двойката EUR/USD губеше над 0.3% от стойността си.


Междувременно австралийският долар бе подложен на разпродажби в основните си кросове, след като от централната банка на Австралия публикуваха в тримесечния си доклад очаквания за забавяне на икономическия растеж до 3.5% през тази година. Прогнозата е по-лоша в сравнение с досегашната оценка от 4.0%. Новината увеличи натиска върху австралийския долар заради нарастващата вероятност от редуциране на основния лихвен процент в страната.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР


EUR/USD

Отваряне1.3259; Връх1.3321; Дъно1.3214; Затваряне1.3284

Вчерашният дневен бар има характеристика на обръщаща фигура, което означава, че можем да очакваме корекция през следващите дни. В същото време цента не успя да пробие пълзящата средна и това дава моментен приоритет на щатския долар. Въпреки това евровият импулс от последните дни не бива да се подценява, като вероятността от допълнителни разширяване на възходящото рали все още съществува. Затова отварянето на къси позиции трябва да се комбинира със стопове, разположени над вчерашния двумесечен максимум.


GBP/USD

Отваряне – 1.5815; Връх – 1.5883; Дъно – 1.5791; Затваряне – 1.5815

Доларът лимитира доминиращият възходящ тренд на британската лира от последните седмици, но това пазарно поведение има повече характеристиката на временна корекция. 89-периодната средна, която следим приоритетно за разпознаването на тренда, се намира под текущата пазарна цена и ще ограничава силно всеки по-сериозен опит на долара за по-дълбока корекция.


USD/JPY

Отваряне76.94; Връх78.27; Дъно – 76.15; Затваряне – 76.25

Двойката все по-агресивно навлиза в етап на възстановяване. За отслабването на йената през последните сесии работи не толкова техническият анализ, колкото новините от централната банка на Япония. Вербалната политика за сваляне на цената на местната валута, която води монетарната институция, изглежда дава добър резултат. Реална интервенция от страна на банката липсва, но пък категоричността, с която нейни висши представители заявиха намеренията за изкуствено поевтиняване на йената, дават резултат и пазарът успява да се саморегулира успешно.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!