Рязък контраст в траекторията на страните от еврозоната се видя във вторник, когато Германия съобщи за най-ниската безработица за последните 20 години – а безработицата в Испания отбеляза ръст за пети пореден месец, пише Financial Times.

 

Броят на испанците, които търсят работа, е нараснал до 4.42 млн. души, докато германските безработни са 2.976 милиона. Населението на Испания е около 46 млн. души, а на Германия почти 82 милиона.


Според други статистически източници, базирани на изследванията на домакинствата, сезонно претегленият брой безработни в Испания е 5.4 млн., или почти 23% от работната сила. Сходните данни за ФРГ са 6.8% през декември, спад от 6.9% за предходния месец.

Дивергенцията на икономиките в еврозоната е източник на напрежение след като евроепйската дългова криза се разрази – обяснява FT. Северните държави около Германия отчитат много по-силен растеж от южните им съседи, чиито по-слабо конкурентоспособни икономики допълнително са натоварени с мерки за бюджетни икономии, с които се коригират неустойчивите фискални политики.

Испания и другите южни страни обявяват реформи на трудовия пазар, които да дадат нов тласък на икономиката, но големият въпрос за лидерите в еврозоната е дали те ще получат достатъчно обществена подкрепа – и дали ще имат нерви – да ги приложат.

Товарът от кризата падна върху плещите на най-слабо квалифицираните и на хората в публичния сектор, върху чиито заплати и работни места мерките за икономии се отразяват първо, обяснява Роналд Янсен, икономист в Конфедерацията на европейските профсъюзи в Брюксел.

Той предупреждава, че анемичният растеж или дори рецесията в еврозоната може да доведе дори до още по-лоши перспективи за националните трудови пазари за 2012 г.

Българската безработица е по-висока от средното в Европа

По последни данни на Евростат, безработицата в България е 12.1% през ноември. Правителството предпочита да се позовава на други данни, излизащи от бюрата по труда, говорещи за само 10.2% инфлация в България.

Но данните, подходящи за европейски сравнения, говорят, че безработицата в България е именно 12.1% през ноември. Тя нараства непрекъснато от началото на 2011 г.

Безработицата в България е значително по-висока от средните за Европейския съюз 9.8% през ноември. Ирландия, Испания, Словакия, Гърция, Литва и Латвия – това са европейските страни с по-висока безработица от българската.

Ще търпите

Според Financial Times, южните страни в еврозоната нямат друг шанс, освен да следват политики, които ще ги направят по-конкурентоспособни – дори с цената на нарастване на безработицата.

Дивергенцията е ключ към конвергенцията – умно отбелязва германски икономист, работещ в банка. „Еврозоната далеч не се разпада. Испания просто е в началото на двегодишен период на рецесия и реформи. Данните от Германия показват, че си струва да се изтърпи на болката“.

Между 2003 и 2005 г. най-голямата европейска икономика приложи трудни реформи на трудовия пазар – които позволиха на германските производители да си върнат глобалните позиции и когато кризата удари през 2008 и 2009 г., ФРГ се оказа в по-добра позиция от останалите.

Германските компании все още се задавят в поръчки. Например през 2011 г. в Германия са регистрирани с 9% повече нови автомобили отколкото в предходната година /3.2 млн. броя/. Топлото време през декември също си акза думата и в строителството се откриваха нови работни места. Сезонно претегленото намаляване на безработицата през декември спрямо ноември достигна 22 000 души.

А в Испания за последните четири години безработицата се удвои, като в строителството и услугите след пукането на балона през 2007 г. бяха загубени стотици хиляди работни места. Новото дясно правителство на Мариано Рахой твърди, че с агресивни реформи на трудовия пазар, съчетани със стимули за малкия бизнес, ще се създават нови рабтни места, дори правителствените разходи да спадат и данъците да се вдигат.