ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Противно на всички очаквания еврото и британският паунд приключиха изминалата сесия на форекс пазара с минимални дневни изменения спрямо останалите си основни конкуренти. Въпреки че волатилността в кросовете на двете валути беше значително висока в минутите около обявяването на лихвените решения в Еврозоната и Великобритания, в крайна сметка срещите на ЕЦБ и Bank of England не успяха да окажат желаната от мнозина ясна посока на движение при единната валута и стерлинга.

Първа оповести намерението си да не променя основната лихва монетарната институция на Острова, с което нивото на заемния ресурс беше оставено на текущото му рекордно дъно от 0.50%. В последствие обаче, паундът получи силна краткосрочна подкрепа от решението на Английската централна банка да увеличи размера на средствата за стимулиране на икономиката с едва 25 милиарда паунда, въпреки че предварителните прогнози сочеха покачване с 50 милиарда. По този начин общата сума на предвидените стимули по програмата за изкупуване на финансови активи възлиза на 200 милиарда паунда.

В подобен тон премина и срещата на Европейската централна банка, след като институцията очаквано реши да не променя лихвения процент в Еврозоната спрямо нивото му от 1%. В последствие дори позитивните коментари на Жан-Клод Трише не успяха да окажат силна подкрепа за еврото, въпреки че президентът на монетарната институция заяви, че в бъдеще централната банка ще започне да изтегля досега отпуснатите финансови стимули. Именно липсата на точна информация по отношение на политиката на централната банка беше причината за умереното представяне на единната европейска валута.

След като срещите на двете водещи европейски централни банки не успяха да окажат желаното въздействие върху еврото и британския паунд, погледът на пазарните участници ще бъде насочен към днешните данни за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ (non-farm payrolls). По традиция тази новина е следената с най-голям интерес сред трейдърите през последната една година насам и очакванията около днешното й оповестяване също са свързани с висока волатилност на валутните пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4861; High – 1.4917; Low – 1.4810; Close – 1.4871

Очаквано евро/долар продължи възходящия си тренд, при което наблюдавахме краткосрочен тест на върха при 1.4926. Преодоляване на това ниво ще даде допълнителен импулс на двойката да се насочи към върховете в зоната около 1.5060. Преди това обаче, предстои съпротивата на вчерашния връх при 1.4917.

Важна подкрепа в посока надолу е дъното при 1.4810, при евентуален пробив на което можем да очакваме засилване на низходящия импулс до тренд линията от последните 8 месеца с текущата й проекция за днес при 1.4646.

GBP/USD

Open – 1.6551; High – 1.6634; Low – 1.6465; Close – 1.6581

Подкрепен от фундаменталните новини в ранния следобед, паундът поскъпна с близо 130 пипса в рамките на една минута, с което проби за кратко съпротивата на 1.6600. Въпреки това силната резистентна зона около 1.6660 отново ограничи ралито на кабела, като едва при неин пробив можем да очакваме засилване на възходящото движение със следваща цел при 1.6740.

Надолу първата по-сериозна подкрепа е разположена при 1.6465, следвана от 1.6392. При по-силно низходящо движение ще последва тест на 1.6260.

USD/JPY

Open – 90.70; High – 90.85; Low – 89.99; Close – 90.72

Долар/йена приключи деня с доджи на дневна база, което обаче не е показателно за движението по време на днешната сесия предвид факта, че търговията през последните сесии преминава в тесен рейндж. В посока нагоре предстоят съпротивите на 91.31 и 91.61, като при по-силно възходящо движение ще последва тест на 92.32. Първата краткосрочна подкрепа е разположена при 89.99, следвана от 89.86, а при по-силно низходящо движение ще последва спад до 89.17.