Компанията за бързи кредити "Кредисимо" се готви за дебют на Българската фондова борса. Проспектът за листването е получил одобрението на Комисията за финансов надзор, а намерението на собствениците е акциите да започнат се търгуват до края на април, съобщава "Капитал Daily".

 

Целта на предлагането не е набирането на финансов ресурс от инвеститорите, а по-скоро крачка към привличането на стратегически партньор. Затова първоначално на инвеститорите ще се предложи съвсем малък обем книжа за покупка, който засега е тайна.

Дебютът на компанията идва на фона на критично малко публични предлагания през последните години и може да се чете като пример за първо завръщане на интереса към капиталовия пазар.

 

Освен това става въпрос за една от големите фирми в сектора. Според собствената класация на Credissimo (каквото е търговското име на фирмата) тя заема пето място в топ 10 на компаниите за бързи кредити сред 51 дружества на пазара. Според последните финансови данни към деветмесечието на миналата година "Кредисимо" е отпуснало бързи кредити за близо 9 млн. лв., а нетната му печалба надхвърля 1.9 млн. лв.

"Кредисимо" ще качи за търговия на борсата целия си капитал, който е в размер на 2.5 млн. лв. Той е разделен в акции с номинал 1 лв. всяка. Мениджърът на емисията Mane Capital не се ангажира с прогноза за това каква ще бъде цената, от която би започнала търговията с книжата, но според представителя на посредника Илиян Скарлатов може да се очаква, че тя ще събуди интереса на пазара.

 

"Credissimo има уникален ръст на печалбите през последните три години и необслужваните им кредити са много малко, така че може да се очаква, че ще се хареса на инвеститорите", коментира Скарлатов. Той обърна внимание, че това ще е първата компания от сектора на бързите кредити, която ще се появи на борсата, и отхвърли хипотезата, че инвеститорите ще я сравняват със "София комерс Заложни къщи", която също предоставя кредити, но срещу обезпечение, което представлява напълно различен модел на финансиране.

"Кредисимо" започва дейност преди 7 години под името "Глобекс финанс" като съвместен бизнес между Сокол Янков, който държи 30.83% от капитала, Коста Кънчев с 30.83% от акциите, Асен Бенев с дял от 21.67% и фирмата "Адвенкос", у която са останалите 16.67% от компанията. Последната се контролира от магистъра по икономика Константин Кръстев, който е и изпълнителен директор, а заедно с братовчед си Коста Кънчев контролират 47.5% от дружеството за бързи кредити.


Пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на компанията Константин Кръстев заяви, че с партньорите му ще търсят стратегически партньор в бизнеса. "Като иновативна компания с добри показатели към нас винаги е имало интерес", посочи Кръстев. Излизането на борсата и последващата препродажба би спестила данъци. На въпрос каква ще бъде дивидентната политика на Credissimo след придобиването на публичен статут той заяви, че практиката е цялата печалба да се реинвестира, тъй като генерира нов, положителен доход и помага за разрастването.

Кръстев отхвърли предположението, че дружеството се листва на борсата, за да може по-лесно да набере капитал, в случай че регулациите в сектора се затегнат още и минималният изискуем капитал за дружество за бързи заеми се вдигне до 5 млн. лв. "Нашата печалба за 2013 г. още не е капитализирана. Капитализирайки я ние ще минем този праг", обясни изпълнителният директор на Credissimo, който и друг път е споменавал, че приветства по-строгите регулации в сектора. "Трябва да има по-строг надзор, за да не се допуска някой да петни името на легално работещите дружества в сектора", каза Кръстев, като добави, че определянето на праг на годишния процент на разходите по бързите кредити е непазарна мярка, чиито последствия ще са негативни.