Улица на парите вече има нов седмичен победител. Той се казва Николай Ризов и е от Благоевград. Ето какво разказа за себе си, представянето си в играта и инвестиционните си стратегии и препоръки.

Честито! Ти спечели седмичната надпревара в Улица на парите! Как се чувстваш?

Благодаря за поздравленията! Удовлетворен съм като седмичен победител в популярната вече игра Улица на парите.

Разкажи ни повече за себе си: с какво се занимаваш, какво си завършил, какво правиш през свободното си време?

Аз съм преподавател по немски език. През свободното време съм на реалната борса и във виртуалните варианти като настоящата игра.

Инвестираш ли към момента на БФБ? Ако не, инвестирал ли си преди това?

От 1999 година съм активен инвеститор на БФБ.

Какво мислиш за БФБ?

През последните месеци БФБ е в състояние на застинало блато. И нищо не трепва, нищо не се случва. Единствено негативната корелация със световните борси /уникален срив на SOFIX от 1900 на 259 пункта/.

Имаш ли препоръки към БФБ?

Да се пуснат по-големи пакети свободно търгуми акции, повече добри компании на родната борса, приватизация през борсата на миноритарни и мажоритарни пакети от държавни компании.

Имаш ли си предпочитана публична компания?

Групата Булгартабак Холдинг - с надежда за скорошна приватизация; групата Химимпорт, Петрол АД ...

Коя компания, която не е публична, искаш да видиш на борсата?

Качването на дружествата от енергийния холдинг биха раздвижили сериозно търговията на борсата.

Какво мислиш за инвестирането в дялове на фондове?

За неопитните инвеситори би било добре;аз лично предпочитам директното инвестиране чрез платформата за електронна търговия COBOS.

Какво мислиш за Улица на парите?

Фактът, че играя, е достатъчно показателен за отношението ми към играта. Играта провокира интерес към борсата /световните борси/ и повишава инвестционната култура.

В какво предпочиташ да инвестираш на играта?

В акции на български компании.

Научи ли нещо от играта? Какво?

Незаменимо средство за психологически тренинг и възможност за разработване на инвестиционни стратегии.

Когато кризата приключи, мислиш ли, че ще приложиш знанията си от играта в реалния живот?

Кризата, наред с всички опустошителни въздействия, има и добър възпитателен ефект върху инвеститорите - да бъдем крайно внимателни и предпазливи, тъй като и активите на стабилни компании може да се сринат в пропастта!


Ако играеш на реалната борса, кой пазар ще предпочетеш – българския или някой чужд?

Засега играя само на родната борса-с надежда някой ден нещата да дръпнат най-после,в това числои с приватизацията на самата борса.

Какво ще кажеш на прохождащите инвеститори в Улица на парите? Дай им някой съвет!

Ще им припомня популярната американска фраза: Не правете това вкъщи! В смисъл: Играйте смело в Улица на парите, но на реалната борса бъдете изключително предпазливи и не приемайте желаното за действително /справка: Химимпорт от 18.00 лева се срина до 1.14 лева и много подобни примери/. Забравете емоциите, анализирайте внимателно. А и малко кураж в края на краищата, не е излишен. Защото, както казваше прочутия член на нашето братство на инвеститорите Андре Костолани: По-рано всеки ден ходех на борсата,защото никъде на света не можех да срещна повече глупаци на квадратен метър площ както там. Вижте и другите негови съвети!

Какво очакваш да видиш в следващите сезони на играта?

Мисля, че играта в настоящия си вид предлага най-разнообразни възможности за виртуални инвестиции /акции, индекси, суровини/. Успех на играта и на играчите-и Бог да ни пази!