Българската фондова борса подаде заявление до себе си. С него тя иска акциите й да бъдат допуснати до търговия на регулиран пазар. Кога ще се чуе звукът от камбанката на листването обаче не става ясно от съобщението до инвестиционната общност.

Кодът, под който ще се търгува емисията акции на БФБ, е BSO. Книжата, които се регистрират за търговия, са общо 6 582 860 лота, като номиналната им стойност е 1 лв. за акция. 

Пред DarikFinance.bg от борсата не изключиха възможността фактическото листване да се случи още в рамките на тази календарна година.

До края на годината остават още 5 сесии, като последната е на 30 декември. Проспектът за листване на БФБ на БФБ бе одобрен точно преди седмица от Комисията за финансов надзор.

Проверка в Търговския регистър показва, че Българска фондова борса официално може да се нарича публично дружество, тъй като вписването й в регистъра на КФН вече е отразено и в Агенция по вписванията.

Според анализатори най-вероятно интерес към акциите на БФБ ще има, като тези, които ще подадат оферти "купува" най-вероятно ще разчитат на бъдещата продажба на държавния дял в борсата и последващо отправяне на търгово предложение от страна на бъдещия нов мажоритар.

Като евентуални продавачи специалистите от пазара посочват инвестиционните посредници, които върнаха лицензите си за дейността, тъй като всеки от тях притежава поне по 20 хил. акции.

С листването на БФБ на БФБ ще отпадне ограничението, което имат борсовите членове за търговия с акциите на борсата, които притежават по задължение. Те ще бъдат отблокирани и посредниците ще могат да разполагат с тях така, както намерят за добре.

В търговията ще бъде дадена пазарна цена на акциите на БФБ, на базата на която държателите на такива акции ще могат да определят размера на инвестицията си в БФБ.

Коментар по цената на акцията направи през септември един от акционерите в БФБ и бивш Председател на Съвета на директорите - Виктор Папазов. Според него през 2008 година, когато световни одиторски фирми са анализирали цената на акцията на БФБ, тя е варирала в диапазона 14 и 19 лв., а ако се вземат предвид текущите неблагоприятни условия, тя би трябвало да е между 3 и 4 лв.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!