Българска фондова борса вече е публично дружество, вписано в регистъра на публичните дружества. Проспектът за допускане на акциите й до регулиран пазар получи благословията на Комисията за финансов надзор и така обещаното листване на пазара може да стане факт до края на годината.

Това става ясно от решенията, взети на днешното заседание на КФН. Пред DarikFinance.bg от борсата уточниха, че същинска търговия с акциите на БФБ може да стартира когато в Търговския регистър бъде отразено новото обстоятелство, а именно, че БФБ е вписана в регистъра на публичните дружества и след вземане на решение на Съвет на директорите за определяне на дата за първа котировка.

Ние работим до 30 - ти декември, така че ако всичко мине бързо през регистъра, акциите може да се появят в търговията до края на годината, казаха от БФБ по повод на новината.

Междувременно в Търговския регистър е отразено вдигането на капитала от 5 867 860 лв. на 6 582 860 млн. лв., което е реализирано чрез издаването на 715 хил. нови акции с номинал 1 лв.

По този начин срещу 715 хил. лв. държавата увеличи дела си в капитала на борсата от 43.97% на над 50%, като делът на останалите акционери е намалял средно с около 10%.

Процедурата по увеличение на капитала под условие бе приета на Общо събрание на акционерите през септември и бе съпроводена от остри сблъсъци на позиции по въпроса дали това не представлява национализация на БФБ на безценица. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!