Разрешава се сключването на маржин покупки и къси продажби с всички емисии акции, допуснати до търговия на регулиран пазар, като чл. 8 от Наредба № 16 на КФН поставя ограничения единствено към обезпечението по подобни сделки, съобщават от Българската фондова борса.

 

По аналогия с досегашния начин, БФБ-София АД ще продължи да оповестява на ежедневна база общия обем на сключените маржин-покупки и къси продажби за всяка емисия акции в бюлетина си, както и ще публикува списъка на инструментите, които могат да служат за обезпечение по подобни сделки.

 

Поръчките за сключване на маржин покупки и къси продажби следва да се идентифицират като такива при въвеждането им в системата за търговия. Всички поръчки за маржин покупки и къси продажби в клиентския и брокерския терминал ще се обозначават като нормални поръчки за покупка и продажба, с изключение на това, че бъдат биват оцветени в зелено за маржин-покупки и в червено – за къси продажби.

 

Във връзка с разпоредбата на чл. 8 от Наредба № 16 на КФН, на сесията от 17.01.2013 г. като обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби, могат да служат Софарма АД-София, ТБ Централна кооперативна банка АД-София и Химимпорт АД-София.

 

Промените в системата на търговия идват малко късно, но са належащи. В разгара на кризата, по време на срива на пазара през 2008 г, късите продажби можеха да се превърнат в спасение за БФБ. Индексите пак щяха да се понижат, но отливът на ликвидност щеше да бъде ограничен, което можеше да ускори възстановяването на пазара. Но въпреки въвеждането им като механизъм, тяхното използване остана твърде ограничено, заради строгите регулации.

 

Късите продажби представляват залози за това, че даден финансов инструмент ще поевтинее. При тях инвеститорът на практика взима на заем активи от брокера и после ги продава. След това, ако цената на активите се понижи, инвеститорът купува и ги връща на брокера, печелейки от тяхното поевтиняване.

 

Тази система беше обвинявана за това, че едва ли не предизвика срива на глобалните индекси през 2008-2009 г, но всъщност късите продажби са добър механизъм за корекция на пазарни балони. И тъй като при тях се печели от поевтиняването на активите, при спад на индексите те спират отлива на ликвидност.

 

Маржин покупките са друг начин за преодоляване на ликвидната криза на БФБ. Повечето играчи на фондовия пазар в София са дребни инвеститори. При маржин търговията инвеститорът получава целеви кредит от брокера, с който срещу дадена такса и сума, служеща като обезпечение, може да купува активи.

 

Преди промените, на късо можеха да се продават само акциите, отговарящи на определени критерии за ликвидност. Сега това важи за всички акции, като инвеститорът дължи лихва на брокера и трябва да осигури обезпечение - пари или акции, отговарящи на критериите от чл. 8 от наредбата.

За обезпечение преди можеха да служат позиции с поне 30 сделки среднодневно. Сега вече изискването е за 15 сделки на ден, като трябва акциите да са търгувани в поне 15 от последните 20 сесии, капитализацията на компанията да е над 20 млн. лв. и среднодневният изтъргуван обем да е от поне 5 000 лота.

Изпълнителният директор на БФБ, Иван Такев коментира пред DarikFinance.bg, че улесняването на късите продажби безспорно ще доведе до повишаване на ликвидността и оборотите на БФБ. Той подчерта, че ръководството на фондовата борса е настоявало в продължение на 5 години за тези регулационни промени.

По думите на Такев, сега остава борсовите посредници да приведат системите си в съответствие с новата нормативна база.

Акциите на Софарма АД-София днес поевтиняват с 1.46%, до 2.089 лв. при прехвърлени 87 313 лота. Централна кооперативна банка АД-София губи 0.92%, до 0.750 лв. за лот при прехвърлени 3 090 лота. А акциите на Химимпорт АД-София поскъпват с 1.70%, до 1.200 лв. при изтъргувани 2 122 лота.