Съвкупното състояние на най-богатите се е увеличило през миналата година с 524 милиарда долара, достигайки 3.7 трилиона долара, отчита Bloomberg. 

Най-доходоносни за милиардерите са били инвестициите в сектора на високите технологии. Според класацията от 300 души, включени в списъка, само 70 са понесли финансови загуби през миналата година. 

Най-богатият човек в света отново е председателят на съвета на директорите на компанията Microsoft Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15.8 милиарда долара, до 78.5 милиарда долара. Облаци обаче има и над неговия хоризонт. През октомври трима от най-големите акционери на компанията поискаха Гейтс за да се оттегли от борда, защото според тях той блокира приемането на нови стратегии и ще върже ръцете на човка, който ще замени подалия оставка главен изпълнителен директор Стив Балмър. 

На второ място е нарежда мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава активи на стойност над 73 милиарда долара. За него изминалата година не е била особено успешна - той е претърпял загуби от 1.4 милиарда долара. 

Трето място заема най-богатият човек в Испания - основателят на търговската империя Inditex и марката Zara, Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66.4 милиарда долара. Ортега е успял да заработи почти 9 милиарда долара през миналата година.