Бирата няма да се счита за алкохол на 12-ти май, неделя, когато заради изборите бъде забранена продажбата на алкохол в София. От заповедта на кмета Йорданка Фандъкова става ясно, че за деня на вота българинът ще може да разчита на пенливата напитка с кехлибарен вкус. Останалите алкохолни напитки обаче ще бъдат забранени за продажба в магазините и  за сервиране в заведенията от 6:00 ч. до 20:00 ч. в изборната неделя.

Алкохол - концентрат ще може да се пие в обществените заведения, които са резервирани за провеждане на семейни ритуали като венчавки и кръщенета. Забраната няма да се отнася и за фирмите, които пазаруват алкохол наедро в деня на вота.

 

Подобни забрани за продажбата и сервирането на алкохол издават кметовете на всички населени места с цел да се осигури нормално и безпрепятствено протичане на изборния ден.

 

Рядкост е обаче да се видят изключения в листа с алкохолни напитки, които попадат под забрана. В случая бирата е една от най-популярните напитки след безалкохолното и кафето. По данни на IPSOS през лятото българинът пие бира поне 10 пъти в месеца. През миналата година у нас са произведени 5 242 000 хектолитра пиво, а внесените акцизи в държавната хазна са надхвърлили 80.8 млн. лв.