Митът, че бирата е висококалорична напитка, от която се дебелее и се пуска "бирено коремче", продължава да битува в България, показва изследване на IPSOS по поръчка на Съюза на пивоварите в България.

 

От анкетираните потребители на местния пазар 86% са демонстрирали, че не знаят колко калории има в пивото. Отговорът е: 45 килокалории на 100 милилитра бира или 225 килокалории в една стандартна бутилка от 500 милилитра.

 

Други резултати от изследването показват, че голяма част от активните пиячи на бира не са напълно доволни от качеството, което получават за парите си. В отговорите си 35% от участниците я определят като продукт с много високо качество, което показва, че останалите 65% продължават да имат претенции.

 

Ивана Радомирова, която е главен секретар на Съюза на пивоварите в България,  коментира, че високата конкуренция, която се наблюдава на бирения пазар у нас води след себе си до безупречно качество, което е изцяло в полза на потребителите. "Бирените компании у нас са изключително иновативни", казва още Радомирова, като цитира данни на националния статистически институт, според които над 50% от пивоварите са модернизирали предприятията си.

 

Любопитен факт е и че 44% от активните пиячи на бира намират, че при умерена консумация тя би могла да е част от здравословния начин на живот и хранене.

 

У нас бирата е най-предпочитаната напитка след водата и газираните напитки. Най-много фенове тя има в София и Бургас, а най-активните пиячи са мъжете на възраст между 40 и 49 години, които пият бира два пъти по-често от жените.