Спешен десант в парламента предприе българската петролна и газова асоциация заради предложеното от депутати на Реформаторския блок монтиране на нивомери по тръбопровода на "ЛУКойл България" от Бургас до София.

Ръководството на асоциацията вчера организира срещи в парламента, за да убеждава депутатите, че няма смисъл от поставяне на уреди на всяко отклонение от тръбата.

Според източници на "Сега" подобни срещи са били проведени с представители на ГЕРБ и ДПС, възможно е асоциацията да е разговаряла и с други парламентарни групи. Липсата на въпросните нивомери стана причина през 2013 г. агенция "Митници" да отнеме лиценза на "ЛУКойл България", но компанията обжалва и спечели спора, а изискването за датчиците бе премахнато от нормативната уредба.

Както "Сега" писа, нефтопроводът на "ЛУКойл" от Бургас до Илиянци е уникален данъчен склад у нас, защото прекосява страната и на практика попада в обхвата на много митнически учреждения. Към този "склад" се числят и 6 петролни бази.

Целта на монтирането на допълнителни уреди е количеството гориво да се контролира не само в началото и в края на тръбата, но и на всяко отклонение от нея. От агенция "Митници" твърдят, че получаваните в момента данни при постоянно движение на гориво по тръбата не позволяват ефективен контрол. От газовата асоциация и "ЛУКойл България" обаче настояват, че допълнителните уреди са излишни, а освен това поставянето им би натоварило компанията с 2 млн. лв. допълнителни разходи.

Промените вече предизвикаха политически драми. БСП на първо четене подкрепи текстовете, после се отметна, а представители на Патриотичния фронт хем са за промените, хем ги критикуват. Финансовото министерство не е давало официално становище. ГЕРБ стои макар и доста пасивно зад промените, които станаха част от правната уредба за акцизите именно при първия им мандат. Така защитници на затягането на контрола остават най-вече вносителите от Реформаторския блок и агенция "Митници".