Строителният министър Лиляна Павлова е подписала Общия устройствен план на Варна, съобщи самата тя пред Българското национално радио. С това процедурата приключва и не подлежи на обжалване. Предстои обнародване на решението в Държавен вестник.

 

Актуализирането на общия устройствен план на Варна, който не е бил променян от 80-те години на миналия век, срещна значителна обществена съпротивазаради вратичките в него, които отваряха възможността да се извършва допълнително застрояване в Морската градина. Възможността остава отворена за проекта "Алея първа", който попада извън територията на Морската градина, тъй като той бе изваден от територията на парка.

 

 

Застрояване обаче биха могли да извършат предприемачите, които притежават редовни разрешителни за различни терени в Морската градина. За да бъдат пресечени и техните намерения включително, кметът на Варна Кирил Йорданов трябва да издаде пълна забрана за строителство на територията на Морската градина и по протежението на целия Приморски парк.