Европейската комисия е против данъчните облекчения за земеделски стопани, става ясно от отговор на министъра на земеделието Георги Тахов в отговор на депутатски въпрос.

На 7 декември 2023 г. Народното събрание прие промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а именно тези, регистрирани като земеделски стопани ,които са получили субсидия или друго подпомагане, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишната си данъчна основа с размера на получените субсидии, но с не повече от 100 000 лева.

Според ЕК подобна мярка води до избирателно предимство, което би довело до прилагането на правилата за държавна помощ, посочва земеделският министър.

Над 50 000 земеделци получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ"

Освен това физическите лица, които извършват стопанска дейност, могат да бъдат квалифицирани като предприятия, попадащи в обхвата на контрола върху държавната помощ, става ясно от отговора на ЕК. Комисията прави извод, че мярката е насочена към дребни производители – физически лица и предлага като вариант да се разгледа използването на правилата по „де минимис“.

istock
istock

Земеделското министерство е уведомило Министерство на финансите за становището на ЕК и се обсъждат възможности за прилагането на такъв тип данъчно облекчение за земеделски стопани – физически лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase