Седмица преди крайния срок - 15 май, 50 652 стопани получиха 290 882 103 лева по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Средствата на останалите кандидати по помощта ще бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Започва изплащането на парите по „украинската помощ”

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производството. На финансиране подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Осигуряването на средствата за т.нар. "украинска помощ" стана възможно след преструктуриране на средства на Държавен фонд "Земеделие" и осигурени допълнителни средства от националния бюджет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase