От утре започваме изплащането на "украинската помощ", подкрепа ще получат над 51 хил. земеделски производители.

Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов преди началото на днешното правителствено заседание. Министър Тахов отбеляза, че предвидената сума е около 300 млн. лева, а подкрепата ще започне да се изпълнява седмица по-рано от предвиденото. 

Това, което бяхме обещали и се бяхме ангажирали, е, че в срок до 15 май ще изплатим т.нар. компенсаторна помощ, която е помощ в подкрепа на земеделските производителите за негативите, които са предизвикани от войната между Русия и Украйна, разясни служебният министър на земеделието и храните. 

ЕК одобри 61 млн. евро помощ за българските земеделци

Подкрепата е в две направления. В първото са т. нар. чувствителни сектори – растениевъдство и животновъдство. Те ще получат сума в размер на около 166 млн. лева. Другото направление е зърнопроизводството.

Производителите на петте култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, както и маслодайните култури, ще получат суми в размер на 129 млн. лева. От утре започваме изплащането, потвърди служебният министър Георги Тахов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase