Политическата битка за българската Сметна палата вече стигна и до председателя на Европейската комисия. 

Михаел Тюрер, председател на бюджетната комисия в Европарламента, е изпратил писмени въпроси до Жозе Мануел Барозу за предложения от БСП и ДПС законопроект за радикални промени в Сметната палата, съобщава "Сега". 

С въпросите си евродепутатът алармира, че проектът нарушава международните правила за върховните одитни институции. Същото твърдят от опозицията в България, както и от сегашното ръководство на палатата, според което има опасност институцията да бъде превърната в "наказателна бригада" и "политическа слугиня" - по думите на председателя проф. Валери Димитров. Една от прозрачните цели на законопроекта е да позволи тотална подмяна на ръководството на одитния орган, което сега е защитено с мандати.

В писмото на Тюрер се посочват куп нарушения, сред които е липсата на специално изискване деветчленната колегия на Сметната палата да притежава опит в областта на одитната дейност. 

Отбелязва се и създаването на одитни отделения, ръководени от членовете на Сметната палата, за които също не са посочени професионални изисквания. 

Друга критика е, че законопроектът отменя изискването одиторите да притежават сертификат, удостоверяващ техния професионализъм и квалификация. Освен това се предвижда с мнозинство членовете на Сметната палата да могат да прекратяват мандата на този измежду тях, чието поведение намират за "неприемливо". 

В тази връзка шефът на бюджетната комисия в Европарламента пита председателя Барозу дали ЕК е била консултирана или уведомена за подготвяния законопроект. Тюрер призовава Еврокомисията "с оглед на сериозните нарушения" да предостави коментари и препоръки, за да даде сигурност, че предвижданите разпоредби не излагат на риск ефективността на контрола, осъществяван от Сметната палата върху европейските средства, както и нейната политическата независимост.