Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти демонстрира умерен ръст през третото тримесечие на годината – без да се влияе от волатилността на финансовите пазари. Бизнес недвижимостите се оказаха по-добра инвестиция от акции и облигации през този период – но тенденцията няма да се задържи дълго.

Според консултантската компания в сферата на недвижимите имоти CBRE, 26.3 млрд. евро са инвестирани в Европа през третото тримесечие в сферата на бизнес имотите. Това е с 2% повече от миналото тримесечие и със 7% повече от трето тримесечие на 2010 г.

Най-голям тримесечен ръст има на пазарите в Италия /+69%/ и Франция /+42%/. Ръстът в Италия се обяснява с много слабата активност през второто тримесечие – както и с две големи сделки, финализирани през Q3, което се отразява на крайния резултат. Във Франция ръстът се дължи на новите обекти в Париж.

Имало е ръст на активността и в страните от Централна и Източна Европа – но инвестициите продължават да са концентрирани в Полша, Чехия и Унгария.

От международната компания Jones Lang LaSalle определят бизнес имотите в Полша и във Франция като „сигурни убежища“. Същата квалификация се използва и за пазарите в Германия и Русия. Според директора на групировката Артур де Хааст, основните показатели на пазара на бизнес имоти са стабилни и се търсят повече от обикновените акции и облигации.

Проблемът на този пазар идва оттам, че все по-трудно е да се получи дългово финансиране и инвеститорите търсят убежище в качествени активи на подбрани пазари.

Заради общата нестабилност на финансовите пазари, анализаторите от Jones Lang LaSalle понижиха с 10% прогнозата си за размера на инвестициите в бизнес имоти през 2011 г. В условията на дългова криза и притеснения за забавяне на икономическия ръст, инвестициите в сектора се очаква да не надхвърлят 440 млрд. долара, или днес 321 млрд. евро.

От своя страна, от CBRE очакват специално за Европа сумата на инвестициите в бизнес имоти да надвиши тази през миналата година, когато бяха регистрирани 110 млрд. евро.

Специално за страните от централна и източна Европа, през третото тримесечие там са вложени над 2.7 млрд. долара в бизнес имоти - с 5% повече по сравнение с тримесечието на миналата година. / Ведомости