Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11 ч. срещу повишената цена на тока, която се готви, заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК на среща между работодатели и синдикати.

До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. В техния призив за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!".

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които оповестиха днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август смятат, че българските индустриални предприятия са заплашени от 15-20 процентно повишаване на цената на електроенергията.

На срещата в БСК присъстват и представители на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Те дадоха подробна информация за насрочения за 29 юли втори национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на електрическата енергия.

На срещата са Добрин Иванов - изпълнителен директор и Теодор Дечев - директор "Индустриални политики", и двамата от АИКБ, Камен Колев – заместник-председател на БСК, Александър Димитров – директор "Икономически анализи и политики" в БТПП, Евгений Иванов – изпълнителен директор в КРИБ, Константин Стаменов – председател на УС на БФИЕК, Николай Ненков от КНСБ , Людмил Иванов от КТ "Подкрепа" и др.

"Действията на някои хора в парламента обърнаха колата, оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно", заяви Евгений Иванов от КРИБ.

"През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха- в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса", посочи Добрин Иванов от АИКБ. "Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август", допълни той.

Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. "Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите", уточни той.

"Към този момент нова цена, според нас, може да има от 1 януари 2016 г., но ще ни е необходима и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката и недопускане на такива дефицити в бъдеще", заяви Константин Стаменов от БФИЕК.

"Нашите структури също ще помагат с организация и ще участват в протеста, заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ, тъй като вследствие на поскъпването на тока за бизнеса ще се стигне до влошаване на доходите и съкращаване на работни места.

Според синдикатите за първи път работодателите в България се стремят да съхранят предприятията и работните места в тях./БГНЕС/