Офис наемателите са с по-позитивни нагласи по отношение на перспективите пред бизнеса през новата година в сравнение с началото на 2010 година. Това показва проучване на Colliers International, проведено наскоро сред над 5000-те абоната на бюлетина за офис площи, разпространяван от консултантската компания. Според резултатите, 53% от анкетираните вярват, че общата перспектива пред бизнеса е положителна спрямо предходния период. За сравнение, преди шест месеца едва 21% бяха оптимистично настроени по въпроса.

Проучването показва, че процентът на представителите на бизнеса, които имат отрицателни очаквания, е паднал от 56% през май до едва 11% през ноември 2010 г. Почти всички анкетирани компании (95%) очакват да запазят или дори да увеличат броя на своите служители през първата половина на 2011 г., а само 5% планират съкращения на персонала.

„По-оптимистичната нагласа на бизнеса ще активизира търсенето от страна на наемателите”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове” в Colliers International. „Наемите достигнаха много атрактивни нива и доста компании вече се възползват от тази ситуация, за да разширят своя офис, да предоговорят текущите параметри по наема, или да преместят своя офис. Усвояването на офис площи през втората половина на 2010 г. възлиза на почти 110 хиляди кв.м., което е с 42% повече от 2009 г. Тази тенденция ни дава увереност да смятаме, че търсенето на офис площи постепенно възвръща нивата отпреди няколко години”, смята още Славчев.

Мнозинството от компаниите, взели участие в проучването, са от сферата на услугите (37%), като 12% са от финансовия сектор, а 9% са представители на медийния, рекламния и маркетинговия бранш. Преобладават малките и средни предприятия, като повече от половината от анкетираните представители на този бизнес са с персонал под 50 души.