Вече се забелязват първите знаци, че икономиката в Европа започва да излиза от кризата. Фирмите увеличават оборотите си, но все още са много предпазливи заради обезпокоителната ситуация с еврото. Това показват моите наблюдения върху изложбени прояви, коментира Клаус Дитрих, директор на панаира в Мюнхен (Германия) и председател на Централноевропейския панаирен алианс (СЕFA), който обединява 22 организации.

Клаус Дитрих и генералният секретар на алианса Франц Райзбек пристигнаха в Пловдив, за да разгледат Международния технически панаир и късно снощи се срещнаха с ръководството на националния изложбен център.

Главните теми на EСЕН 2011 – екология, рециклиране на отпадъци, получаване на енергия от вятъра и слънцето и нейното пестене, са същите като на подобен форум в Китай, където бях преди седмица. Това означава, че е световна тема, каза Клаус Дитрих. Той посочи, че в кризата фирмите залагат на иновативни продукти и предпочитат да ги показват на международни панаирни прояви.

Над 80 новости демонстрират участниците в Международния технически панаир, който продължава до 1 октомври. Свои експонати показват 877 директни изложители и 605 представени фирми от общо 44 държави под мотото „Нов живот. Нови технологии“.