Европейският съд в Люксембург произведе прецедент, който дава основание на банките да преследват длъжниците си и в други държави. До този момент подобни спорове се уреждаха от съдилищата, под чиято юрисдикция попада съответната банка. Сега вече банката ще може да търси съдействието и на други съдилища, включително зад граница, тъй като има случаи на лица, избягали в чужбина, от които не може да бъде потърсена отговорност за непогасения кредит.

До тази присъда-прецедент доведе съдебно дело между Чешка ипотечна банка и гражданин на Германия, който изтеглил 170 хил. евро за закупуване на жилище в Чехия. След като кредитополучателят престанал да погасява заема, банката установила, че той вече не живее на посочения адрес за контакт. Последвалото запитване до висшата съдебна инстанция в Люксембург довело до тълкувателно решение, според което длъжникът може да бъде търсен на другите адреси, на които е бил регистриран.

Решението на съда в Люксембург касае и българските граждани, тъй като България е пълноправен член на ЕС, посочва българската телеграфна агенция. Освен това прецедентът касае и чужди граждани от страна на ЕС, които са теглили кредити от банки в България, но са спрели да ги погасяват.