Изборите догодина могат да се отразят положително на икономиката - с тази шега бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов описа Бюджет 2011 г. Според него предизборните харчове са единственият вариант за стимулиране на вътрешното търсене, което да ускори икономическия растеж. „Поведението на управляващите в момента не се различава от това на предишните правителства. Може да се каже, че са по-лошият вариант на copy-paste, нещо им е сгрешена програмата”, коментира Дацов.

Той обясни, че при обсъждането на бюджета за следваща година Министерството на финансите винаги „излиза” с един резерв за промени, който бива разпределян от депутатите на базата на дискусии, политически натиск или лобиране. Дацов коментира, че с увеличаването на парите за пет ведомства между първо и второ четене на бюджета се доказва именно това – „най-обикновено лобиране”.

 

Пример за лобиране е увеличената субсидия с 4 млн. лева за Комисията за финансов надзор

 

Докато ръководител беше Пепи Чобанов (бел. ред. Петър Чобанов – бивш председател на Комисията за финансов надзор преди гласуването на новия закон за регулаторния орган), парите бяха намалени, а сега заради Стоян Мавродиев се увеличават. Това само говори за безпринципността на раздаване на тези средства, категоричен е Дацов.

Според него проблемът на Бюджет 2011 г. е най-вече в разходната част, защото тя не е ориентирана към подпомагане на икономиката. Там

 

няма политики, които да стимулират излизането от депресията, защото кризата свърши и без нас

 

Много лош знак се дава към инвеститорите с увеличаването на данъци, допълни Дацов. „Аз съм твърдо убеден, ако управляващите решат да посвият малко кражбата от приходната част – ДДС и акцизи, те ще съберат повече пари. Никой не обясни откъде идва тази ниска събираемост”, каза още експертът.

Дацов бе категоричен, че икономически растеж от 0,7 % за 2010 г. и 3,6 % за 2011 г. е абсолютно неизпълним. „Самият Дянков се изпусна, че няма никакво значение дали е три процента растежа, два или нула”, допълни бившият финансов министър. От своя страна икономистът Георги Прохаски бе категоричен, че

 

тази година икономиката на България може да завърши с отрицателен растеж.

 

За да се сбъднат прогнозите на управляващите, трябва през четвъртото тримесечие да отбележим 3 % икономически ръст, което е невъзможно, коментира Прохаски.

По думите му най-вероятно следващата година ще бъде с ръст между 2 – 2.5 %. Той отбеляза, че в бюджета няма буфери, което може да се окаже сериозен проблем.

Любомир Дацов пък посочи, че Международният валутен фонд и Европейската комисия очакват доста по-малък растеж от управляващите. Есенните прогнози на Европейската комисия се различават с между 40 – 50 %. „Да ме извинява министър Дянков, ама като прави грешки между 50 и 100 %, какво доверие може да има към него”, коментира Дацов.

Той допълни, че ако прогнозираният от управляващите ръст беше реален, то бюджетът не трябваше да е на минус от 2.5 % в края на 2011 г. и то според официалните прогнози. „Сигурен съм, че управляващите ще го докарат до това, което са прогнозирали поне официално. Това не означава, че не трупат действителен дефицит”, каза Дацов. Според него от година и половина

 

бюджетът е на ръчно управление,

 

а тези прогнози са само „в главите на управляващите”. Това означава, че парите се контролират единствено от финансовото министерство и няма значение какво всъщност е записано в бюджета. Георги Прохаски допълни, че износът е само един от елементите на формирането на брутния вътрешен продукт. За страната ни са много важни инвестициите – и вътрешните, и външните. Заради замразените заплати и очакваното високо ниво на безработицата, вероятно вътрешното търсене няма да е основен двигател на растежа догодина, коментира Прохаски.

 

Усещането на хората за криза все още е много силно

 

Необходима е поне една година на статистически ръст, за да може в хората да се възстанови усещането за нормално икономическо състояние и да си позволят по-големи покупки, така и някои от спестените средства да се насочат към инвестиции, каза икономистът. Прохаски прогнозира, че хората ще започнат да харчат и инвестират парите си най-рано през 2012 г.

 

Още от коментарите на Любомир Дацов и Георги Прохаски може да чуете в прикачения звуков файл.