Актуализацията на Бюджет 2010 ще бъде гласувана на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

Между двете гласувания на закона се направиха няколко съществени промени в сферата на здравеопазването и трансферите към общините. Около 40 предложения за промени на текстовете са постъпили между двете четения.

На първо четене депутатите приеха актуализиран вариант на бюджета, според който дупката в държавната хазна ще бъде 3.8% по европейската методология и 4.8% на касова основа. С промените се дават допълнителни средства за Здравната каса, социални разходи, плащане на тютюнопроизводителите и погасяване на държавни дългове към бизнеса, но се намаляват парите за държавните ведомства, общините и политическите партии.

Един от най-спорните текстове беше за намалените трансфери към общините. В първоначалния вариант се предлагаше да бъдат спестени 138 млн. лева, които да не бъдат дадени на местните администрации. В новия вид на проектозакона обаче спестени ще бъдат само 100 млн. лева. По отношение на здравната сфера - депутатите са открили резерв за осигуряване на още 26 млн. лева за лекарства, плащани от ресорното министерство.

Между двете четения е отпаднало предложението за намаляването на средствата за вероизповеданията.